شهر کایسری یا قیصریه با جمعیتی در حدود بیش از یک میلیون نفر در دامنه کوه ارجیس – دومین کوه مرتفع ترکیه – قرار دارد که در حال حاضر یکی از شهرهای صنعتی مهم ترکیه به شمار می رود. به سبب دور بودن این شهر از دریا، غالب مردم به تجارت روی آورده اند و پیشرفت قابل ملاحظه ای هم در این زمینه داشته اند، تا آنجا که شرکت های اقتصادی بزرگ ترکیه مانند بللونا و استکبال متعلق به این شهر است. البته موفقیت مردم قیصریه صرفا از حیث اقتصادی نیست و از لحاظ سیاسی هم توانسته اند شخص اول کشورشان عبدالله گل را از شهر خودشان داشته باشند.

kayseri کایسری قیصریه

این شهر زادگاه معمار سینان، معمار برجسته ترک در دوره عثمانی های می باشد که بزرگترین اثر معماری وی مسجد سلیمیه در ادیرنه می باشد. این شهر دارای دو دانشگاه دولتی بنام های دانشگاه ارجیس و دانشگاه عبدالله گل و یک دانشگاه خصوصی بنام ملکشاه می باشد.

از آثار تاریخی این شهر: قلعه معروف در مرکز شهر از بازمانده های امپراتوری روم شرقی، مسجد، حمام و دانشکده طب و موزه تاریخی طب دانشگاه ارجیس، را مشاهده کرده می توانیم. یکی از بناهای مهم عصر سلجوقی در قیصریه دانشکده طب گوهر نصیبه است که حالا به موزه تاریخی طب گوهر نصیبه در مرکز پارک معمار سینان واقع شده است. این موزه در واقع بخشی از ساختمان دانشکده طب است که در دوره سلجوقی “بیمارستان گوهر نصیبه” نام داشت.

Kayseri

از حیث شهرسازی، قیصریه یکی از شهرهای زیبای ترکیه به حساب می آید. خیابان های پهن، درختکاری گسترده و نیز ساخت آپارتمان های بزرگ و زیبا، در نگاه اول توجه هر مسافری را به خود جلب می کند. در این شهر به ندرت خانه ویلایی دیده شده و عموما به شکل آپارتمانی ساخته شده است.

کایسری قیصریه

قیصریه شهری است متعلق به امپراتوری روم شرقی (بیزانس) و سلجوقیان آناطولی که در کنار شهرهایی سیواس، نیو شهیر، نیعده، کرشهیر، آدانا، یوزگات و قهرمان ماراش از مراکز اصلی تمدنی این دولت به شمار می آید .

این شهر از روزگاران قدیم سرپا بوده است و آثاری از تمدن هیت ها و بعد از آن رومی های بیزانس و سپس دوره عثمانی در اینجا دیده می شود. قزوینی در آثار البلاد در باره قیصریه نوشته است: «شهر بزرگی در بلاد روم است که سلطان روم آن را از سنگ ساخته است. مردمان زیاد و عمارات فراوانی دارد و اکنون هم پایتخت سلجوقیان است. همچنین در قیصریه مزار معروف محمد بن حنفیه پسر حضرت على بن ابیطالب واقع شده است.

قبر شیخ برهان الدین و مزار او که در سال 1234 ساخته شده است و گفته اند که وی استاد مولانا است و مزار او اکنون زیارتگاه مردم است.

در بخش مرکزی شهر دیوارهای قلعه در اکثر جاها باقی مانده است. لابلای آنها مساجد کهنه و کاروانسراهایی دیده می شود که همچنان قابل استفاده است. میدان اصلی شهر، میدان جمهوریت است با مجسمه آتاتورک در میان آن، که به نوعی تداعی گر مرکز شهر است. مسجد بزرگ، مناره یا برج ساعت و برخی از بناهای جدید نیز در کنار آن وجود دارد.

ساکنان این شهر پیش از اسلام مسیحی بودند و کلیساهای فراوانی داشتند. بعد از اسلام، این منطقه را نیز مسلمانان گرفتند و در سال 1071 میلادی پس از نبردی به سرزمین ترکان سلجوقی پیوست. پس از سلجوقیان مدتی دولت ذوالقدرها در این ناحیه برپا بود تا آن که به دست عثمانی ها افتاد.

یکی از زیباترین بناهایی داخل مجموعه قلعه کاروانسرای وزیرخان است که توسط داماد ابراهیم پاشا در سال 1727 تأسیس شده و تنها کاروانسرای داخل قیصریه قدیم است. پدیده جالب دیگر قلعه بازار سرپوشیده بزرگ و تو در تویی است که در سال 1859 توسط مردم قیصریه درست شده و بالغ بر پانصد دکان دارد. این قسمت شبیه بازارهای سرپوشیده ای است که شبیه آن در استانبول هم وجود دارد.

کایسری قیصریه

این شهر در تابستان دارای آب و هوای معتدل ولی دارای زمستان سرد و برفی می باشد. کوه ارجیس دومین کوه بلند ترکیه در کنار این شهر قرار دارد که در زمستان محل تفریحگاه توریستهای داخلی و خارجی می باشد.

این شهر دارای چندین مراکز خرید و فروش بزرگ می باشد که از جمله، کایسری فوروم، کایسری پارک، … می باشد.

kayseri

قدیمی ترین کلیسای ارامنه جهان دراین شهر در بخش تالاس موقعیت دارد و یک کلیسای مربوط به ارمنی ها نیز در کنار قلعه قدیمی در مرکز شهر هنوز شکوه خاصی دارد. ترافیک داخلی شهر را اتوبوس ها و ترم وا ها انتقال می دهند. حمل و نقل عمومی در این شهر مبتنی بر تاکسی اختصاصی، مینی بوس، اتوبوس و تراموا می باشد.

surp krikor lusavorich kayseri

کایسری یا همان قیصریه پایتخت تولید پارچه جین و دوخت شلوار جین در ترکیه و یکی از مهم ترین مراکز این صنعت در جهان به شمار می رود. علاوه بر آن، کایسری یکی از مهم ترین مراکز تولید مبلمان در ترکیه و منطقه است.

کایسری قیصریه

شهر کایسری دیرتر از دیگر شهرهای ترکیه شکوفا شد و در گذشته ای نه چندان دور، دور افتاده بود و مهجور. حدود چهار دهه پیش در دوره  ریاست جمهوری “تورگوت اوزال” نسیم آزادسازی و توسعه صادرات بر این شهر وزیدن گرفت و شرکت های کوچک، هم چون جوانه ای برپیکر قدیمی این شهر جوانه زدند.
مردمان این شهر پیام تغییر را به خوبی دریافتند و پیشتاز اصلاحات اقتصادی دوره اوزال شدند. تورگوت اوزال تکنوکراتی با سیاست بود که پس از سال ها کار دولتی به بانک جهانی رفت و مدتی هم مدیریت در بخش خصوصی را تجربه کرد تا این که در سال 1983 به نخست وزیری ترکیه و پس از آن به ریاست جمهوری این کشور دست یافت.

او مأمور اصلاح ساختار اقتصاد ترکیه شد و با در پیش گرفتن سیاست خصوصی سازی و آزاد سازی اقتصاد کشور خود را متحول کرد. امروز نه تنها کارآفرینان و صنعتگران کایسری که مردم ترکیه، خود را مدیون سیاست های اقتصادی اوزال می دانند.
از دهه 1980 شکوفایی شهرهایی هم چون کایسری آرام آغاز شد و تا امروز ادامه یافته است به گونه ای که در حال حاضر بیش از 5 هزار شرکت در شهر یک میلیون نفری کایسری به ثبت رسیده است که یا در صنعت مبل فعالیت می کنند یا به تولید پارچه مشغولند یا این که شلوار جین تولید می کنند.

کوه ارجیس کایسری

در سال 2004 نام شهر کایسری به دلیل آغاز به کار 139 کارخانه در یک روز، در گینس ثبت شده است.

اگر روی نقشه به موقعیت کایسری نگاه کنید متوجه می شوید این شهر از هیچ امتیاز ویژه ای برخوردار نیست. نه به دریا نزدیک است و نه به جنگل. آن روزها حتی بزرگراهی که به کایسری منتهی شود، وجود نداشت. با این حال مردمان مذهبی وسخت کوش کایسری سوار بر موج اصلاحات اقتصادی تورگوت اوزال شدند و شهر کوچک خود را به پایتخت شلوار جین و مبل ترکیه و شاید جهان تبدیل کردند.

معرفی دانشگاه ارجیس           دانشگاه ارجیس

اولین مرکز دانشگاهی این دانشگاه تحت پوشش دانشگاه حاجت تپه با عنوان دانشکده پزشکی گوهر نسیبه در سال ۱۹۶۹ تاسیس شد. دانشگاه ارجیس (به ترکی استانبولی: Erciyes Üniversitesi)‏ یک دانشگاه دولتی واقع در شهر قیصریه در ترکیه است.در سال ۱۹۷۷ نیز دومین دانشکده آن یعنی دانشکده مدیریت کایسری گشایش یافت. با اضافه شدن دو دانشکده دیگر یعنی دانشکده‌های مهندسی و الهیات در سال ۱۹۸۲ این مجموعه رسماً به دانشگاه تبدیل شد. این دانشگاه نام خود را از قله ارجیس که با ارتفاع ۳۹۱۶ متری در فاصله ۱۵ کیلومتری جتوب غربی شهر واقع شده گرفته است. طبق اعلام سازمان آموزش عالی ترکیه در سال ۲۰۱۰ دانشکده پزشکی دانشگاه ارجیس بعد از دانشکده‌های پزشکی حاجت تپه و دانشکده جراح پاشای دانشگاه استانبول سومین دانشکده مورد ترجیح پذیرفته شدگان کنکور ترکیه شناخته شده است.

همچنین این دانشگاه جزو 15 دانشگاه برتر ترکیه به شمار میرود.

ضرب المثل معروف:

برای یک دستمال قیصریه ای را آتش می زند
این مثل در مورد افرادی به كار می رود كه از روی هوای نفس و ندانم كاری، برای به دست آوردن یك چیز كم بها و بی ارزش دست به كاری زنند، كه ضرر و زیان هنگفتی به دیگران وارد می شود.
پسری پیش مردی كه دكان علاقه بندی داشت كار می كرد. این پسر كه هنر نداشت و كاری بلد نبود، یك وقت به سرش می زند كه زن بگیرد. هر طوری بود برایش دختری پیدا كرده و به اسم او كردند، یك روز علاقه بند دكانش را به پسر سپرده بود و خودش به خانه رفت. اتفاقاً‌ نامزد پسر به در دكان علاقه بند آمد و بعد از سلام و احوال پرسی چشمش به پارچه ها و دستمال های قشنگی كه در دكان بود افتاد. از پسر خواست یكی از دستمال ها را به او بدهد. پسر گفت: « این دستمال ها مال من نیست.» از دختر اصرار و از پسر انكار؛ و پسرك به هر زبانی كه خواست نامزدش را از این كار منصرف كند تا از خیر دستمال بگذرد، نتوانست. بالاخره حرفها و حركات دختر كار خودش را كرد و پسر دو تا از دستمال ها را به او داد. دختر خوشحال و خندان از دكان بیرون رفت. بعد از رفتن دختر، پسر به خود آمد و گفت: « این چه كاری بود كه كردم؟ حالا چه خاكی به سرم كنم؟ اگر بگویم نسیه دادم،می گوید چرا؟ اگر بگویم فروخته ام پولش را می خواهد. اگر بگویم گم شده، تاوانش را می خواهد.» خلاصه آن پسر بی عقل نقشه ای كشید و بهترین راه در نظرش این رسید كه دكان را آتش بزند تا صاحب دكان از ماجرای دستمال بویی نبرد. برای انجام دادن عمل شیطانی و شومش، یك گل آتش گذاشت ته دكان، میان پارچه ها و در دكان را بست و به خانه رفت. آتش كم كم كوره كرد و به تمام پارچه ها سرایت كرد و دكان را به آتش كشید و چند لحظه ای نگذشت كه آتش به حجره ها و دكانهای دیگر هم سرایت كرد و تمام قیصریه طعمه آتش شد. هرچه تلاش كردند نتوانستند قیصریه را نجات دهند و دود شد و آتش. بعدها فهمیدند كه قیصریه به آن زیبایی به واسطه بی عقلی آن پسر احمق نابود شد و عده زیادی به خاك سیاه نشستند اما دیگر چه سود؟