Dikkat: Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de eğitim alırken devletten burs almaları durumunda okulları bittiğinde iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar. Bu durum yüksek lisans, master ve doktora öğrencileri için geçerli değildir.

Türkiye’ye öğrenim amacıyla gelen yabancıların, eğitimlerine devam ederken herhangi bir işte çalışabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimlerine devam ediyor olma şartı aranır.  Ön lisans ve lisans öğrencileri Türkiye’de iş bulsalar bile çalışma izni alamazlar.

Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni süreleri, Türkiye’deki ikamet iznine göre belirlenir. Oturma iznini yenilememiş olan öğrencilere çalışma izni verilmez. Bununla birlikte, yasal olmayan şekilde bir iş yerinde çalıştığı tespit edilen öğrencilere yaptırım uygulanır. Çalışma ya da staj izni olmadan özel şirketlerde işçi/stajyer olarak çalışan öğrencilerin pasaportlarına el konularak sınır dışı edilme işlemi uygulanabilir.

Öğrenci Çalışma İzni Şartları

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni başvuru sürecinde, oturum izinlerinin devam ediyor olması şarttır.
  2. Uluslararası öğrencilerin çalışma izni alabilmesi için öğrencilerin 18 yaşından büyük olmaları ve Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda yüksek lisans, master ya da doktora öğrenimi görüyor olması gereklidir..
  3. Türkiye’de öğrenim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma süresi ya da çalışmaya başlama yılında herhangi bir kısıtlama yoktur. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin çalışma şartları, diğer yabancı uyruklular ile aynı kapsamdadır.
  4. Yüksek lisans ya da doktora öğrencileri, eğitim gördükleri enstitülerde süre, meslek ya da iş alanı sınırlaması olmaksızın çalışabilir.
  5. Öğrenci değişim programları ile Türkiye’ye gelmiş olan yabancı uyruklu öğrencilerin, özel veya kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Ücretli ya da ücretsiz staj yapan öğrencilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için ikamet izni almaları yeterlidir.
  6. Diplomatik vize ya da çalışma vizesi bulunan kişiler ile bu kişilerin yakınları, öğrenim gördükleri eğitim kurumlarında zorunlu staj bulunması durumunda çalışma izni almadan, staj görebilirler.
  7. Türkiye’de öğrenci değişim programları dışında gelen öğrencilerin, mecburi staj uygulamaları dışında, herhangi bir iş yerinde meslek deneyimi ya da ekonomik gelir sağlamak için staj yapabilmesi için çalışma izni almaları şarttır. Bu koşullarda staj yapacak yabancı öğrenciler işçi/sigortalı statüsünde çalıştırılabilir.

Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Çalışması İçin Gerekli Belgeler

Türkiye’de eğitim gören ve çalışma izni alabilmek için gerekli olan şartları sağlayan öğrencilerin özel ya da kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Çalışma izni başvurusu yapabilmek için Çalışma Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Uluslararası öğrencilerin Türkiye’de oturma izni ya da çalışma izni alma süreçlerini hızlandırabilmeleri için danışman şirketlere başvurmaları önemlidir. Danışman firmalar aracılığıyla ikamet izni alma ya da yenileme ile çalışma izni alma ve yenilme işlemleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanabilir. Çalışma izni için başvuruda bulunacak öğrencilerin evraklarında eksik ya da yanlışlık olması durumunda, izin alma süreci aylarca uzayabilir. Oturum veya çalışma izni almak isteyen yabancı uyrukların, danışman şirketler aracılığıyla başvuruda bulunmaları hem sürecin hızlanmasını hem de başvuru sürecinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesini sağlar.

Kaynaklar:

  1. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/04/20130411-2.htm
  2. http://mevzuat.meb.gov.tr/html/18740_0.html